Cât îi costă pe români dependenţa de alcool? 25 milioane euro pe an costă tratarea bolilor cauzate de alcool!

01-08-2014

Tratamentul unui pacient cu boli cauzate de consumul de alcool depăşeşte suma pe care o alocă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spitalelor pentru fiecare pacient tratat. Astfel, fiecare spital primeşte 1.444 lei pentru fiecare caz tratat, indiferent de afecţiunea acestuia, în timp ce costul mediu pentru un pacient cu boli asociate alcoolului este de peste 1.530 lei.

Aceste date au fost date publicităţii de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) care a realizat primul studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România. Conform acestui studiu, anul trecut, CNAS a rambursat aproximativ 25 milioane euro spitalelor din ţară pentru cazurile internate datorită problemelor de sănătate cauzate de consumul dăunător de alcool. “Suma se bazează pe tarife rambursate şi nu pe costuri reale. Ea reprezintă doar o mică parte din costurile reale atribuibile consumului de alcool, cu toate acestea povara economică asupra sistemului de sănătate este impresionantă”, au declarat realizatorii studiului - Conf.univ.dr. Florentina Furtunescu (Disciplina de Sănătate Publică și Management, UMF Carol Davila, București), Adriana Galan (Institutul National de Sănătate Publică) și Cipriana Mihăescu-Pintia (Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar). 


Cei mai mulţi consumatori de alcool ajung în spital cu boli ale sistemului hepatobiliar şi pancreasului şi boli şi tulburări ale aparatului digestiv. Studiul realizat de ARPS arată că anul trecut au fost înregistrate în spitalele din ţară 69.904 cazuri externate asociate consumului de alcool (1.6% din totalul spitalizărilor) și 572.549 zile de spitalizare aferente acestor cazuri în anul 2012. Aproape jumătate dintre cazurile spitalizate (46.3%) au prezentat complicații, 73% au fost cazuri de boli și tulburări ale sistemului hepatobiliar și ale pancreasului, iar 22% au fost tulburări mentale organice induse de consumul de alcool/droguri.
 

Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.