505 pacienți în risc de abuz de alcool sau alcoolici din regiunea de Nord Est a Romaniei au beneficiat de consiliere medicală, servicii de monitorizare și referire către medici specialiști pentru tratarea bolilor asociate. Acestea au fost oferite de 144 medici de familie și asistenți medicali comunitari care au fost formați în cadrul a șase seminarii privind aplicarea unor metode și tehnici de prevenire a abuzului de alcool, organizate de Alternative Sociale în cadrul proiectului Prevalcool.
Aceste rezultate au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată pe 28 aprilie, la care au participat în calitate de speakeri Liliana Foca, coordonator proiect, Daniel Mardare, doctor în cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, Costică Romică ICHIM, director al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog a Județului Iași și Lorena Stancu, asistent medical și formator.
De asemenea, în cadrul conferinței a fost prezentată campania social media pe care Alternative Sociale o desfașoară în mediul online pentru tinerii din regiunea Moldovei. Liliana Foca a atenționat asupra consecințelor negative ale consumului excesiv de alcool în rândul copiilor și tinerilor.
La nivel individual se înregistrează rezultate școlare slabe, distrugerea bunurilor sau a hainelor, pierderea banilor, accidente sau leziuni. La nivel de relații se manifestă probleme cu părinții, cu profesorii, cu prietenii. Ca urare a consumului excesiv de alcool, tinerii se pot angaja în relații sexuale pe care le regretă a doua zi in raporturi sexuale neprotejate si prezinta comportamente delincvente, bătăi, scandaluri sau devin victime ale furturilor și tâlhăriilor a declarat Liliana Foca, coordonator proiect.
Costică Romică ICHIM a prezentat amploarea consumului și abuzului de alcool în rîndul copiilor și tinerilor și date cu privire la incidența acestui fenomen în județul Iași.
În 2014 la Spitalul „Sf. Maria” și Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iași au fost internați peste 1300 de copii și tineri pentru consum abuziv de alcool. Vârsta la care minorii încep să consume alcool e din ce în ce mai mică. Iar în foarte multe cazuri, consumul întâmplător se transformă în dependență. Vârsta de debut în consumul excesiv de alcool este destul de mică, respectiv 14- 15 ani, a afirmat Costică Romică Ichim.
Lorena Stancu, asistent medical și formator a vorbit despre solicitările medicilor de familie și a asistenților medicali comunitari din mediul rural privind necesitatea unor programe de prevenire a consumului de alcool care să se adreseze categoriilor mai tinere de populație.
Medicii de familie care au participat la formările organizate de Alternative Sociale în cadrul proiectului Prevalcool ne-au atenționat că au din ce în ce mai multe cazuri de adolescenți din mediul rural care au diferite boli asociate consumului excesiv de alool. Cei care consumă abuziv alcool se apară spunând că vinul lor este natural sau că acesta nu are cum să le faca rău copiilor, că și lor li se dădea în copilarie ca să se liniștească, tot felul de legende și mituri care circulă în mediul rural și care duc la situații extrem de dramatice, a menționat Lorena Stancu.
Participanții la conferință au subliniat că familia are un rol esențial atât în ceea ce privește combaterea comportamentului adolescenților orientat către un consum excesiv de alcool, cât și în recuperarea acestora în cazul în care au căzut pradă dependențelor.
Copii și tinerii care au trăit o perioadă mai mare de șase ani în familii marcate de abuzul de alcool au un risc crescut de a dezvolta, la vârsta adultă, probleme legate de consumul excesiv de alcool și vor avea un venit semnificativ mai mic decât persoanele care nu au trăit în astfel de familii. Din acest motiv este necesar ca acțiunile de prevenire să fie constante și să fie dublate de servicii de intervenție imediată, a conchis Liliana Foca.
Conferința de presă a fost realizată în cadrul proiectului „Prevalcool”, implementat de Alternative Sociale în parteneriat cu Direcțiile de Sănătate Publică din Iași, Neamț, Botoșani, Vaslui, Suceava și Bacău și cu Centrul de Educație Medicală Continuă Iași și finanţat prin granturile Spațiului Economic European 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).
Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.
© Alternative Sociale 2014