România este în top 5 mondial la consumul de alcool

01-08-2014

Un raport dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii prezintă topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitori. Pentru a realiza acest clasament, OMS a inclus în raport date provenind de la 194 de ţări, printre care se află şi România.


Belarus ocupă primul loc la nivel modial atunci când vine vorba de consumul de alcool pe cap de locuitor. Concluzia vine în urma unui raport al Organizaţiei Mondial a Sănătăţii dat publicităţii recent, care arată că în această ţară consumul de alcool pe cap de locuitor este de 17,5 litri de alcool pur. Datele arată că România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an.
Acest raport are drept scot atragerea atenţiei asupra consumului excesiv de acool, acesta fiind responsabil numai în 2012 de decesul a 3,3 milioane de persoane, notează The Independent. Alcoolul crează dependenţă şi este responsabil de dezvoltarea a peste 200 de afecţiuni, printre care se numără boli de ficat – precum ciroza dar şi cancer. În plus, persoanele care obişnuiesc să bea alcool sunt expuse riscului de a dezvolta tuberculoză şi pneumonie.
Datele mai arată că Europa este continentul cu cei mai mari consumatori de băuturi alcoolice. Astfel, după Belarus, Republica Moldova ocupă locul doi în topul ţărilor cu cei mai mari băutori de alcool, avâdn în vedere că moldovenii beau anual 16,8 litri de alcool pur. Pe locul trei se află Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, România – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Cehă şi Slovacia – 13 litri de alcool pur şi Portugalia – 12,9 litri de alcool pur.
Datele raportului OMS mai arată că Australia şi Canada au şi ele un consum ridicat de alcool. În aceste ţări se bea anual 12,2 litri de alcool pur, respectiv 10,2 litri de alcool pur.
În SUA se bea 9,2 litri de alcool pur. Africa şi Ţările din orientul Mijlociu au cel mai mic consum de alcool. În aceste ţări media consumului de alcool este de 2,5 litri de alcool, dar sunt şi ţări unde o persoană bea sub un litru de alcool pur pe an.

Sursa: Gandul.info
 

Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.