Abuzul de alcool și bolile pulmonare

22-12-2014

Journal of Leukocyte Biology, 2009, Vol. 86
Autori: Darren M. Boe, R. William Vandivier, Ellen L. Burnham și Marc Moss

ARDS, denumit Sindromul de Detresă Respiratorie, este o formă severă de leziune pulmonară, caracterizată de o creșterea a permeabilității membranei capilar-alveolare și de leziuni difuze la nivel alveolar. 
ARDS-ul nu este o boală în sine, ci este consecința unor boli diferite, ca parte a răspunsului inflamator exagerat după o insultă majoră pulmonară directă (pneumonie, aspirație de conținut gastric, contuzie pulmonară, înec) sau indirectă (traumă multiplă, pancreatită acută, transfuzie sanguină, supradozare de droguri, bypass cardio pulmonar).


S-a identificat că abuzul de alcool reprezintă un factor de risc independent pentru dezvoltarea ARDS, iar studii recente au validat aceste constatări la pacienți cărora li s-a făcut rezecție pulmonară și transfuzie de sânge.
Chiar și în rândul supraviețuitorilor ARDS, abuzul de alcool este asociat cu o durată mai lungă a perioadei de ventilație mecanică sau cu o prelungire a perioadei de recuperare.


Aproximativ 200.000 de persoane dezvoltă ARDS în Statele Unite în fiecare an, iar aproape 50% din acești pacienți au o istorie de abuz de alcool.
În pofida îmbunătățirii rezultatelor, în ceea ce privește recuperarea bolnavilor de ARDS, gradul de mortalitate este destul de ridicat: 40%. Pentru cei care abuzează de alcool, mortalitatea este chiar mai mare: 65%.
Analizând relația dintre consumul de alcool și ARDS se evidențiază efectele consumului asupra funcțiilor pulmonare, asupra sistemului imunitar, asupra creșterii riscului pentru ARDS. Se subliniază de asemenea lipsa unui tratament individualizat, specific persoanelor consumatoare de alcool care suferă de ARDS. Până ce un astfel de tratament specific va fi disponibil se impune o prevenție primară, pentru a scădea mortalitatea în rândul pacienților bolnavi cu antecedente de abuz de alcool.

 

Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.