Alcoholism Clinical and Experimental Research, 1998, Vol. 22, Nr. 7
Autor: Kerstin Damstrom Thakker
Studiul face o evaluare a celor mai recente rezultate asupra riscurilor și beneficiilor consumului de alcool asupra sănătății. Trebuie luate în considerare o mai mare varietate de factori atunci când se vorbește despre consumul de alcool, pentru a avea o imagine clară asupra consecințelor acestui comportament, dar și a beneficiilor pe care le poate aduce asupra sănătății, fiecare dintre acestea având o caracteristică individuală a evaluării factorilor de risc, în funcție de particularitățile personale și a situațiilor de risc specifice.
Liniile directoare privind consumul de alcool în ultimul deceniu au devenit mai restrictive. Dacă la sfârșitul anilor ’80 se dorea un consum responsabil de alcool astăzi tendința este a unui risc scăzut de consum, iar o categorie din ce în ce mai mare a grupurilor de susținere militează pentru interzicerea totală a consumului de alcool.
Despre riscurile asociate consumului de alcool s-au făcut numeroase cercetări de specialitate, subliniindu-se multiplele probleme psihosociale (în special în ceea ce privește sfera productivității și cea relațională) și grave disfuncționalități și deteriorări la nivelul organelor interne. Totodată s-a evidențiat că dozele mici de alcool sunt asociate cu o îmbunătățire a stării de spirit, scad depresia și reduc stările tensionate.
Este recomandat, pentru un adult considerat sănătos, un consum moderat de alcool de maxim două băuturi pe zi (aproximativ 20-30 g), nivel care ar avea efect cardio-protectiv. Se menține în continuare recomandarea pentru femei, în timpul sarcinii și pe perioada alăptării, de a nu consuma alcool.
Efectele benefice asupra sănătății prin reducerii consumului de alcool se pot realiza și prin abordarea unei schimbări la nivelul comportamentelor alimentare, a unui stil de viață sănătos, prin renunțarea la fumat și practicarea exercițiilor fizice regulate.
Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.
© Alternative Sociale 2014