Alcohol and Alcoholism , 2011, Vol. 46, Nr. 4, pp. 464-470.
Advance Acces Publication, 4 Mai 2011
Autori: Courtney Breen, Anthony Shakeshaft, Tim Slade, Stephanie Love, Catherine D’Este și Richard P. Mattick.
Obiective: Anumite zone geografice se confruntă cu o rată mai mare a infracționalității asociate consumului de alcool, iar factorii individuali (vârsta, genul, rasa, statutul profesional, starea financiară etc.) și contextul social în care trăiește individul se află în relație de interdependență și favorizează comiterea acestor acte.
Studiul urmărește stabilirea relație dintre caracteristicile infracționalității asociate consumului de alcool și comunitate și dacă anumite caracteristici ale comunității favorizează creșterea ratei infracționalității.
Metode: Au fost analizate datele statistice ale poliției, cu privire la infracțiunile (atacuri, violuri, incidente stradale) comise pe o perioadă de cinci ani (2001-2005) din 20 de comunități rurale în New South Wales, Australia. Perioada analizată a fost punctul de plecare a unor măsuri de intervenție, care vizează reducerea riscurilor asociate consumului de alcool. Variabila predictivă a fost populația, raportată la caracteristicile comunității, inclusiv cele privitoare la resursele socioeconomice și demografice.
Concluzii: În cadrul comunităților care au stabilitate socioeconomică, în care intervenția autorităților este rapidă, prin sisteme performante de monitorizare, în care numărul centrelor de socializare (cluburi sau pub-uri) este mare, rata infracționalității asociate consumului de alcool este în creștere. Această asociere sugerează că o stare de bunăstare în comunitate ar putea oferi o mai mare oportunitate pentru consumul de alcool în public, însoțit de consecințele negative asociate acestui comportament, respectiv actele infracționale asociate consumului. Scăderea bunăstării socioeconomice nu este o soluție adecvată, totuși introducerea unor taxe suplimentare pentru creșterea prețurilor băuturilor alcoolice, a limitării autorizațiilor pentru deschiderea de noi cluburi în zonele rurale, ar putea reduce consumul și consecințele negative ale acestuia.
Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.
© Alternative Sociale 2014