Alcohol and Cognition, 2012, Vol. 7.
PLOS ONE, www.plosone.org, Decembrie, 2012
Autori: Emmanuelle Kesse-Guyot, Valentina A. Andreeva, Claude Jeandel, Monique Ferry, Mathilde Touvier, Serge Hercberg, Pilar Galan.
Obiective: Evaluarea efectelor consumului de alcool în rândul persoanelor adulte de vârstă medie asupra evoluției funcțiilor cognitive. Studiul SU.VI.MAX 2 a fost efectuat la distanță de 13 ani de un studiu anterior (SU.VI.MAX, 1994), în care s-au recoltat date despre comportamentul alimentar și istoricul medical al fiecăruia dintre participanți.
Metode: Studiul a vizat evaluarea neuropsihologică a 3088 de participanți voluntari, de origine franceză, cu vârste cuprinse între 35 și 60 de ani, care au luat parte și la programul inițial SU.VI.MAX. Informațiile despre consumul de alcool au fost preluate din perioada 1994-1996, printr-un sistem telematic de colectare, prin care fiecare participant transmitea zilnic date despre obișnuințele alimentare. Evaluarea cognitivă a fost realizată în perioada 2007-2009, printr-un set de 6 teste neuropsihologice efectuate în funcție de gen, vârstă, istoricul medical, nivelul de educație, de cantitatea și tipul de alcool consumat.
Concluzii: S-a evidențiat că independent de regimul alimentar adoptat sau de istoricul medical, un consum excesiv de alcool produce daune majore la nivel cognitiv în cele mai multe dintre cazuri. De asemenea, rezultatele studiului au indicat un risc ridicat al apariției diferitelor forme de cancer.
Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.
© Alternative Sociale 2014