Meta-analiză asupra riscurilor relative ale consumului de alcool și cancerul de prostată

17-11-2014

Prostate, pp. 56-66
Wiley-Liss, Inc, 2000
Autor: Leslie K. Dennis

Obiective: Deoarece cancerul de prostată a devenit o cauză majoră de mortalitate în multe țări industrializate, iar consumul de alcool în aceste țări este întâlnit frecvent în rândul bărbaților, studiul de față propune o examinare suplimentară a relației dintre consumul de alcool și incidența cancerului de prostată.


Metode: Au fost analizate 77 de articole publicate în perioada 1976 – 1998, în care s-a urmărit evidențierea riscurilor relative (RR) în relația dintre consumul de alcool și cancerul de prostată, dacă acestea există și care este intensitatea lor. Au fost luate în considerare studiile de caz-control și studii de cohortă pentru a evalua consumul de alcool (grupuri care consumă alcool analizate în comparație cu grupuri care nu consumă).


Concluzii: La nivel global s-a evidențiat o asociere a riscurilor relative (RR) de 1.07 în 35 dintre cazurile analizate ale persoanelor care consumă alcool și suferă de cancer de prostată. Riscul este însă estimat la nivel scăzut din punct de vedere clinic. În funcție de tipul de alcool consumat, cel mai mare risc, de 1,5, s-a evidențiat în cazul consumului de bere. Indiferent de tipul de alcool consumat, riscul cel mai ridicat (1,21) este pentru cei care consumă mai mult de patru pahare de băutură pe zi.


Riscul relativ estimat sugerează o asociere între consumul de alcool și cancerul de prostată. Studiul de față propune o analiză ulterioară a efectelor consumului de alcool în relație cu incidența cancerul de prostată, urmărindu-se în principal efectele în funcție de cantitatea și tipul de alcool consumat.

 

Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.