Neuropatologiile asociate consumului de alcool

11-02-2015

Acta Neuropathol, 2014, pp. 71–90
Autori: Suzanne M. de la Monte, Jillian J. Kril


Abuzul de alcool, după tutun și obezitate, este a treia cauză de deces în rândul populației Statelor Unite ale Americii. Consecințele abuzului de alcool sunt extrem de numeroase, atât la nivel personal cât și social, prin creșterea numărului de decese accidentale, prin agravarea unor boli cronice, care necesită utilizarea resurselor de asistență medicală, prin perturbarea sau destrămarea vieții familiale.


Studiul analizează neuropatologiile asociate consumului de alcool, incluzând leziunile majore la nivelul creierului, a nervilor periferici, la nivelul neuronilor și celulelor gliale (cu rol în susținerea neuronilor).
Afecțiunile sistemului nervos asociate consumului de alcool sunt accentuate de expunerea excesivă la efectele toxice și metabolice ale alcoolului și variază în funcție de regiunea creierului afectată, de vârstă, de stadiul de dezvoltare, de cantitatea și durata expunerilor.


Expunerea prelungită la alcool poate provoca asupra creierului matur boli grave, debilitante ale sistemului central și periferic, precum și a musculaturii scheletice, pierderi de materie albă cerebrală și deficiențe în funcția executivă.
Însă, consecințele cele mai grave sunt la nivelul celulelor care controlează mediul chimic din jurul neuronilor (astrocite și oligodendrocite), afectarea acestora ducând la inflamații neuronale, la leziuni la nivelul sinapselor, perturbând și o serie de funcții, inclusiv supraviețuirea neuronală.


De asemenea, alcoolul are efecte neurotoxice și produce malformații devastatoare asupra creierului în curs de dezvoltare, în asociere cu sindromul alcoolic fetal cauzat de consumul de alcool pe perioada gravidității.
Deși efectele abuzului de alcool asupra sistemului nervos au fost mereu evidențiate și semnalate, este nevoie ca studiile viitoare să aprofundeze metodele de lucru printr-o mai bună corelare a patologiei cu imagistica și să dispună de markeri biochimici pentru a caracteriza efectele alcoolului, atât asupra sistemului nervos matur cât și asupra celui în curs de dezvoltare.
 

Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.