Somnul, alcoolul și abuzul de alcool

17-12-2014

Addiction Biology, 1997, nr. 2, pp. 151- 158
Autori: Michael V. Vitiello

Consumul și abuzul de alcool sunt extrem de comune în rândul populației din marea majoritate a țărilor. Faptul că alcoolul este un sedativ destul de puternic și poate induce rapid starea de somn face ca, în unele cazuri, alcoolul să fie folosit pentru a autotrata insomniile. Însă, efectele consumului și abuzului de alcool asupra sănătății individului, dar mai ales asupra calității somnului sunt dintre cele mai complexe.


Analizând interacțiunea dintre consumul de alcool și tulburările de somn, ale respirației pe timpul nopții și a funcțiilor cognitive s-a constatat că modul în care alcoolul afectează calitatea somnului precum și severitatea tulburărilor de somn sunt direct proporționale cu cantitatea și durata consumului de alcool.
Tulburările de somn sunt de cele mai multe ori însoțite și de probleme legate de respirație în timpul somnului, iar multe dintre aceste afecțiuni au efecte persiste și pe timpul zilei.

De asemenea, mai ales în cazul abuzului de alcool s-a evidențiat o creștere a disfuncțiilor respiratorii pe timpul nopții, asociate cu creșterea riscului de boli cardiovasculare sau neurovasculare.
Toți acești factori sunt un motiv puternic împotriva utilizării alcoolului ca metodă de a trata insomniile. Este important de subliniat riscul crescut al dezvoltării tulburărilor de somn, iar persoanele mai în vârstă, cele care suferă de obezitate sau persoanele care sforăie cronic ar trebui să fie mult mai limitate în privința consumului de alcool, în special seara.
 

Acest website este realizat în cadrul proiectului “Prevalcool”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG în Romania www.fondong.fdsc.ro.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor websiteului.